сряда, 30 юни 2010 г.

Citizen in Space


Дебатите и въобще целия шум, който се вдигна около скандала с Читанката ме настървиха дотам, че цяла седмица не съм чела книга от друго място :) В личната ми библиотека имам 2 от книжките на Шекли писани в тандем с не по-малко брилянтния Зелазни, чиято история се върти около Хилядолетното съзтезание между Доброто и Злото и където главни герой са чаровни демони и симпатични ангели. Третата така и не успях да я открия напечатана. Преди 2 дни, докато "прелиствах" Читанката с радост установих, че там са събрани и трите книжки от поредицата. Веднага зачетох "Ако с Фауст не успееш..." благославяйки рицарите от Орденана Читанката.

Малко за самия Шекли. 5 брака и 4 деца. Една от дъщерите му е писателка. Самия Шекли живее повече от 10 години на остров Ибиза, в началото без ток и течаща вода.

Разболява се внезапно през април 2005 г. по време на посещение в Украйна, където гостува на фантастичния конвент “Портал”. Тогава се оказва, че приетият в частна клиника писател е загубил здравната си осигуровка, а финансовите му дела са в много лошо състояние. Феновете му започват да събират пари, за да може да бъде транспортиран обратно в Америка и накрая разноските за полета, по престоя в киевската клиника и лечението плаща депутатът Виктор Пинчук, зет на бившия президент Леонид Кучма.

Шекли ни напуска на 9 Декемрви 2005 на 77 годишна възраст. Издал е 20 романа и приблизително толкова сборници с разкази. Всичките безценни.

http://www.dimensionsofsheckley.com/