сряда, 10 ноември 2010 г.

10 Ноември 21 години по-късно


Дали всички знаем какво се е случило на този ден? Случило се е следното:

На 10 ноември 1989 г. Ноемврийския пленум на ЦК на БКП приема оставката на Тодор Живков, след 35-годишното му управление на Народна република България като генерален секретар на Българската комунистическа партия. Тази дата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийна система (БКП да е единственият ръководен фактор в държавата) е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

Десетоноемврийският пленум е определян като преврат или като „конституционна смяна“ на държавното ръководство, а заедно с последвалите събития е наричан и „тихата революция.

21 години по-късно, някакъв човек парадира с приемственост на Живковизма... Някой да ме събуди с два шамара, за да ме отърве от този кошмар!

Искам си демокрацията! Не искам някакви хора да ми обясняват колко било хубаво по Татово време! Хич не искам и да знам кое точно му е било "хубавото" на "онова време"! Аз хванах последните години, не стигнах до пионерска връзка, и помня само дъвките Идеал, бананите по Коледа и турските дънки.

Хич не искам да знам какво е да искаш, но да не можеш да отидеш зад граница, да искаш, но да не можеш да надуеш до дупка Ролинг Стоунс или Секс Пистълс или пък дори да не си чувал за тях. Хич не искам да знам какво е да си посрещал удома си в продължение на 10 години човек, който се е хранил на трапезата ти наравно със семейството ти, и в един момент да разбереш, че той е бил доносник и е писал едни ужасни неща за теб. Хич не искам да знам какво е да чакаш 10 години за телевизор и 20 години за Лада.

Някой бързо да дръпне шалтера, моля!