неделя, 21 ноември 2010 г.

Anathema!



Снощи в зала "България" се случи нещо, което убедена съм, до този момент не се беше случвало в България. Прекрасните музиканти от Анатема направиха концерт, който дълго ще се помни от феновете им и въобще от всички, които присъствахме снощи, омагьосани, очаровани и завинаги техни.

Братята Кавана са великолепни - Винсент и Дани изкачат на сцената веднага след гост-музиканта Петер Карлсен, за да не спрат да ни подаряват парчета от великолепната си музика почти 3 часа. Започват с Thin Air. Всички знаем, че ще свирят предимно парчета от новия си албум. Тишина ...и Музика. Продължават с Summernight Horizon ... очите ми се напълват със сълзи. От радост, от вълнение, от благодарност за страхотния концерт, който най-после се случи. Трудно е да се опише музиката на Анатема с думи. Поне на мен ми е изключително трудно.

Тук е и ангелогласната Лий Дъглас (силен чист глас, сравнявам я моментално с Beth Gibbons... ). Прекрасна! A Natural Disaster ... към края само нейния глас без музика ... Вълшебство! Ние оставаме зашеметени. Разбира се гръмват аплодисменти, но никой не е тук. Отнесени ...

Залата е със седалки, но седящи няма. Има гора от ръце и погледи вперени в сцената, където се случва концертЪТ на 2010г!

Братята не спират да се шегуват с публиката, по някое време Винсент казва, че сме най-шумната публика, която някога е виждал и че не може да се чува от нас! Залата избухва. Отвсякъде се носят възторжени викове, сливат се в един глас, този на залата, и ведно с бурните аплодисменти литват към момчетата (и момичето) от Анатема.


Оставам много приятно изненадана от изпълнението на Closer. На живо ми хареса значително повече от студийния вариант. Звукът в залата е кристален (Поклон към организаторите от рок-радио "Тангра"). Наближава 23 часа. В този момент залата избухва - Anathema забиват Empty. Умишлено не погледнах сетлиста им за този концерт, исках изненади. Е, получих ги! :) Това беше първата тяхна песен, която чух, в далечната 1999 г. Тогава ми попадна някаква метъл компилация, където Anathema са включени с Empty - причината да започна да ги слушам.

В някакъв момент Винсент казва ... "Тук сме за първи път, затова ще ви изсвирим Sleepless". Залата експлоадира! Това е големият подарък, който всички очакваме! Вече е 11.30 а Anathema не спират ... от сцената струи нечовешка енергия ...Винсънт прави някакви невероятни неща с китарата. От къде тази сила?

Следват Flying, One Last Goodbye и последна Fragile Dreams, по време на която аз напускам залата. През цялото време се надявам да има кавър на Флойд за финал ... така и не дочаквам края, интуитивно, от страх да не се разочаровам, си тръгвам...

http://www.setlist.fm/setlist/anathema/2010/bulgaria-hall-sofia-bulgaria-43d2bfa3.html