вторник, 12 октомври 2010 г.

6000 aggressive bricks in the wall



Сега чак намирам време да седна и почета повечко около историята с гей парада в Белград.

"Всичко стана за пет-шест секунди. Първо под шлема ме уцели тухла, а след това – камък. В разярената тълпа и за толкова кратко време не успях да видя кой ме замеря, защото срещу кордона ни летяха тухли и камъни", казва за сръбския вестник „Блиц“ Милян Ангелов, командир на част от отряда на жандармерията в Ниш.

Той пострада в неделя около 14 часа от хулиганите, които дивяха срещу гей парада в центъра на Белград.

На Ангелов му предстои операция – при нападението на протестиращите той е получил увреждания на две места на челюстта, уцелен и под лявото око, има разкъсна рана.

Ангелов разказва и какво точно се е случило в неделя.

"Към сградата на Скупщината и към кордона откъм Теразийе идваше група от 500-600 момчета. В кордона бяхме петдесетина полицаи. В групата, която се нахвърли върху нас, не забелязах деца, а момчета на около 20 години. Бяха въоръжени с камъни, тухли, прътове. Някои от тях бяха въоръжени и с бухалки. Задачата ни беше да им попречим да стигнат до Скупщината. Те обаче искаха на всяка цена да пробият кордона, но не им позволихме, макар че хвърляха разни предмети срещу нас", казва жандармеристът.

Ангелов не могъл да чуе какво говорят вандалите. Мислел само, че трябва да си изпълни задачата – хулиганите да не пробият кордона, да не стигнат до сградата на парламента и най-важното – всичко да мине без човешки жертви. Макар и ранен, след като е бил уцелен с камък и тухла в главата, Ангелов продължил да ръководи частта си.

"В жандармерията съм от създаването й, но никога не сме били в такава ситуация, така да ни нападат, толкова екстремизъм да бъде проявен", констатира Ангелов.

Общо при безредиците в неделя са ранени 89 жандармеристи.

Вандализмът и насилието на около 6000 хулигани в деня на гей парада в Белград са само увод към нови демонстрации и разрушения, смятат известни сръбски социолози, пише вестник "Ало".

Социологът Ратко Божович казва, че омразата към властта, системата и полицията е посята в главите на младите хора.

"Пътят от омразата до насилието и от насилието до убийство не е дълъг. Гей парадът беше само предпремиерата. Добър повод за бунт. Вижда се ясно и по това, че бяха нападнати сгради на управляващите партии, както и разрушенията, които продължиха и след парада.

Децата бяха само изпълнителите на онези, които стоят в сянка. Партиите изиграха важна роля за организацията на протестите, а тайните службите блокираха напълно. Как и защо се стигна до всичко това, трябва внимателно да се проучи и анализира", смята Божович.

Според него ескалацията на сблъсъците тепърва може да се очаква.

Милан Николич, директор на Центъра за изследване на алтернативите, също така смята, че силното недоволство на народа може да доведе до повторение на гръцкия сценарий в Сърбия.

"Сред народа властва голямо социално и икономическо недоволство. Заплатите са по-малки от когато и да било, а бедните стават все повече. В Сърбия днес броят на работещите и на безработните е почти равен", обяснява Николич.

Станалият отново актуален в Сърбия въпрос за забрана на крайнодесните и националистически организации, което според държавния секретар на правосъдното министерство Слободан Хомен е единственият път за предотвратяване на насилието, изобщо не плаши лидерите на тези движения.

Повечето от тях предупреждават, че забраната може да бъде контрапродуктивна и че формалното премахване в никакъв случай няма да им попречи да действат.

От своя страна пък вестник "Прес" пише под заглавие: "Всичко това е заради Европа!", че сръбските служби за сигурност са предупредили миналата седмица, че заради гей парада в Белград ще избухнат кървави безредици.

Те са предложили поради големия риск парадът да бъде отменен. Властта обаче е отстъпила пред исканията на ЕС и съзнателно е рискувала да избухнат жестоки сблъсъци.

Резултатът е поразителен: ранени са над 150 души, арестувани са 249 демонстранти, а материалните щети са за над един милион евро.


източник: dnes.bg

Кратък, но съдържателен коментар от мен: След като сравних парадите в София и Амстердам, за да се самоубедя мазохистично за пореден път, колко сме далеч от разума и нормалните човешки отношения, сега спокойно мога да заявя, че все пак сме хора, малко объркани и озлобени, но със сигурнист човеци. Онези 6000 сръбски боклука са доста далеч в това отношение.